Els més llegits del 2011 a L’estenedor


Amistats meves totes, hem acabat l’any 2011. Els anys passen de pressa i ens sembla també que l’espai es constrenyi. Tanmateix, afrontam amb coratge i rebel·lia els dies que vindran. Mentrestant, L’estenedor fa balanç d’aquest darrer any, en realitat cinc mesos escassos, de presència a wordpress. Aquí teniu una mica d’estadística del que han suposat aquestes 5.005 visites al blog. Més de 1.000 visites mensuals, des de mitjan agost. Prop de 40 de diàries. Miraré de continuar la meva presència aquí, esperant no embafar-vos i acostant-vos el que llegesc, el que veig i el que visc. Moltes gràcies a tothom!

Els més llegits:

1. “Acorar”, les matances com a excusa. 476 lectures. Una crítica del gran èxit teatral de la temporada. 

2. Letícia I. 153 lectures. Primer poema de la sèrie de Sonets de joventut que aniré publicant durant aquestes setmanes.

3. “La nit et va entrar per la sang”, Salvador Iborra, però tranquil, que no tendràs “el cor a una hemeroteca”. 147 lectures. Crítica necrològica del darrer llibre de Salvador Iborra, poeta assassinat a Barcelona fa alguns mesos.

4. Dones que somiaven ser altres dones: confessió fresca o frescor poètica?. 121 lectures. Crítica del primer llibre de poemes de la televisiva Estel Solé.

5. La casa en obres: “Feis-vos completament vius!”. 104 lectures. Crítica de la reposició del muntatge ideat fa una quinzena d’anys per Pep Tosar.

6. Mentre resti una petxina. 92 lectures. Crònica de la rapsòdia musical Gimnèsies i Pitiüses, creada per Guillem d’Efak i representada ara per la Banda de Música de Manacor, amb la col·laboració de Bartomeu Mestre, Balutxo, Biel Oliver, Majoral, i la soprano Maria Rosselló.

7. “Enmig de tanta rutina, un oasi: el teu somriure lasciu per l’escot dels dies”. 81 lectures. Crítica de Sauló, d’Amadeu Vidal i Bonafont.

8. “Quines obligacions, desigs o esperances pot tenir algú que disposa de tot el temps del món per executar-les?”. 67 lectures. Crítica de Contes des de l’illa Quàntica i Segon llibre de les bèsties, de Carles el Saure.

9. “Després d’haver-me llicenciat de la mili, molts de vespres dins el llit encara veia els morts”. 66 lectures. Entrevista a Tòfol Pastor, Pífol, sobre les seves vivències el temps de la guerra civil.

10. Letícia II. 59 lectures. En aquesta posició hi ha quedat el segon poema de la sèrie Sonets de joventut, per això hi afegesc la crítica del darrer disc de Feliu Ventura, Felius d’haver-te conegut, tenim la ventura de seguir-te la música, i la lletra!, que ha quedat en onzena posició amb 52 lectures.

Els més clicats:

1. testimmesqueunbondinar.blogspot.com. 43 clics. El blog d’exili laboral del nostre Quaquín canari, en Pere Berga.

2. xuri.wordpress.com. 37 clics. El blog del crac mundial de la cançó improvisada.

3. donamvereno.blogspot.com. 36 clics. El blog d’en Fili, ànima sensible i musical. Un humanista.

4. eidorms.blogspot.com. 34 clics. El blog de na Catalina Cortès, l’amor de tothom qui la coneix.

5. melis.balearweb.net. 28 clics. El blog d’en Miquel Oliver, regidor a l’Ajuntament pel PSM.

6. mondellibres.com. 28 clics. El blog de la llibreria manacorina. La nostra llibreria.

7. 80grams.blogspot.com. 23 clics. Un blog de literatura creat per la periodista Laura Garcia.

8. silviabel.com/page/2. 22 clics. Blog de la poeta Sílvia Bel.

9. bojosperlacuina.com. 22 clics. El blog de receptes de Maria Antònia Sureda i Pere Muntaner.

10. eliteratura.balearweb.net. 19 clics. El blog de literatura d’en Llorenç Carreres.

Els recomanats:

1. Un borrelló de cotó poden ser milions d’estrelles. Una entrevista per a mi deliciosa a Miquel Amer (conegut amb els malnoms de Llorencí o Circula), un personatge sense el qual no seria comprensible el Manacor de la segona meitat del segle XX. Astres i saviesa.

2. Jaume Santandreu: “Des del sexe l’home ha de fer les dues coses més essencials de la seva vida: estimar i crear”. Entrevista al capellà Collet arran de la publicació de la seva darrera novel·la, Llobacarda. Verb, raó i passió. Controvèrsia i coherència. Jaume Santandreu no decep mai ningú. En aquesta entrevista, encara menys.

3. Maria Antònia Oliver: “En literatura els homes apliquen la moral del profit, les dones, la moral del plaer” . Un altre paradigma de coherència i exemplaritat. L’escriptora manacorina ens parla de literatura, de dona i de país.
4. Però, i dilluns. Prèvia fotogràfica d’una catàstrofe electoral.
5. El perfil esquerre. Un conte eroticoauricular arran de l’exposició d’orelles amb motiu del 25è aniversari de Can Lliro.
6. Cants de Balafi, “sé que la poesia em fa més llum”. Crítica al darrer llibre de poemes de Joan Antoni Cerrato.
7. La nit dels peixos, l’inquietant trànsit de la passió al record. Crítica a un llibre de Francesc Garriga Barata.
8. Cercant la revolució del segle XXI. Crònica de la visita a Manacor de Félix Rodrigo Mora. Una altra manera d’entendre la revolució que ho hauria de canviar tot.

9. Conceptes literaris.  Entrevista a dues bandes amb dos homenots de la poesia i la literatura catalanes d’ara mateix: Hilari de Cara i Bernat Nadal.

10. Gabriel Bertotti, escriure, una altra manera de respirar. Crítica de La aventura ausente, un llibre de narracions exquisit, obra de l’argentí Gabriel Bertotti.

4 thoughts on “Els més llegits del 2011 a L’estenedor

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: