Carxofes al forn


Aquest és el text que em va suggerir la preparació de la presentació d’Els millors plats de la cuina popular de Mallorca, de Maria Antònia Sureda i Antoni Tugores. Gaudiu-ne.

carxofes

M’agrada ser-vos franc. Avui dematí tenia metge i hi acudia amb un cert temor. Una malaltia passatgera havia fet alçar la llebre de la indagació del doctor sobre el meu cos i avui era el dia del diagnòstic. Tot normal, i sa com una roca. Vaja, que de moment sembla que els anys passen debades… Per celebrar-ho me n’he anat a berenar al Vermut i hi he fet una estona llarga de lectura de diari. Després de passejar el canet, he anat a comprar les Cròniques de la molt anomenada ciutat de Montcarrà, de Maria Antònia Oliver, atès que la nostra escriptora té programada una ruta literària pels indrets manacorins de les seves novel·les el pròxim dia 20 d’abril. De tornada, m’he aturat a la plaça. Els amics Antoni Tugores i Maria Antònia Sureda m’han demanat que els presenti el seu nou llibre de cuina (Els millors plats de la cuina popular de Mallorca). He decidit posar-lo a prova i narrar-ho durant la presentació. Per això som ara a la plaça de les Verdures. El plat escollit són unes carxofes al forn que prometen. Vull seguir la recepta fil per randa i per això compr vuit carxofes blanques. Ho dic aquí perquè sé que no ho llegirà ma mare. A ca nostra ara hi ha un esplet de carxofa negra i justament avui me n’havia de fer arribar. Però com que les he de menester per avui dematí, les compr a la plaça.1,14 euros, me’n demana la placera. A una altra parada deman si tenen pa ratllat. “Galleta picada, tenim”, em diu la venedora. “Idò això”. 1,40 euros. Despesa final, per tant: 2,54 euros. Al llibre de Tugores i Sureda diu que el plat és de “preu baix”. I no s’equivoquen. La resta d’ingredients no els he de comprar perquè ja els tenc a casa. Els ous, les tomàtigues de ramellet i els alls, són de ca nostra, de fora vila. La llet, la sal, el pebre bo i l’oli d’oliva són de compra. No crec que aquest plat per a quatre persones pugi en cap cas a més de 10 euros (2,50 euros per persona) si es valoren tots els ingredients.

Arrib a casa i començ el procediment. El llibre preveu un temps de preparació de 45 minuts. Agaf el mòbil i pos el crònometre en marxa. Em pos el davantal, pos el forn en marxa perquè estigui calent, pos oli dins una paella a foc lent i començ a arreglar carxofes. Dins dos plats hi pos un ou batut i galeta picada per arrebossar-les després d’haver-les xapades per la meitat. La recepta diu que n’he de menester 225 grams i quan estic a punt d’abocar-la damunt la bàscula em fix que a la bossa hi diu 225 grams. Somric, perquè no crec que sigui casualitat. Les carxofes són grossotes i quan n’he arrebossades sis meitats ja veig que un ou no em bastarà. N’hi afegesc un altre. I a fregir. És el procés més laboriós. Una vegada fregides, pos cinc tomàtigues de ramellet damunt la torradora, i el temps que es torren, amb el túrmix, prepar un allioli amb un ou, oli i un all. Lleu les tomàtigues del foc i les pel. M’escald els dits. Pens que aquí he fallat, perquè podria haver torrat les tomàtigues mentre arreglava les carxofes. Pos les tomàtigues torrades dins l’allioli, on afegesc també un altre ou i 100 ml de llet. Ho corregesc de sal i pebre bo. Col·loc les carxofes arrebossades i ja fregides dins una palangana de forn i hi aboc la salsa per damunt. Després, com diu la recepta, ho tap de galeta picada. Trob que n’hi ha molta, i en deix un culet sense posar-hi. He acabat de preparar el plat i han passat 48 minuts. Tres més dels que estableix el llibre, i no sé si dins aquest temps hi preveien o no el temps de forn. El forn espera ansiós, i jo també. Enforn el plat a 200 graus. I començ a escurar. Mentrestant, bull una mica d’arròs per acompanyar-ho i no haver d’anar a comprar pa, que no hi he pensat abans.

18 minuts després, trec les carxofes del forn. Temps total una hora i sis minuts.  Escurada feta, dinam. Ens llepam els dits i assaborim la melositat de la carxofa tendríssima, que es desfà dins la boca (jo que m’havia pensat que sortiria cruenca si no la matava abans amb un bullet). Com que som dos, podem refegir i, a més, ho feim amb el gust de saber que demà en podrem tornar a dinar.

Faig un rotet d’all i m’encarxof (pot anar més bé aquest verb, avui?) davant el TeleNotícies, astorat que el fiscal de l’estat vulgui presentar recurs contra la imputació de la infanta i ric de l’acudit que he llegit per la xarxa, que no és el mateix imputar una infanta, que infantar una… oh brutot!

El vespre presentaré el llibre i diré que molt bé els llibres (la virtualitat antiga d’Antoni Tugores), i molt bé internet (la virtualitat moderna de Maria Antònia Sureda www.bojosperlacuina.com), però que tant una cosa com l’altra, tant els llibres com internet són només eines que feim servir per transportar instruccions per a les nostres necessitats vitals. I que per molta lletra i molta imatge que hi posem, hi ha poques coses més sensitives que la cuina i el menjar. I que el llibre que avui haurem presentat té justament aquest mèrit, el de posar els seus plats a l’abast de la realització efectiva, de la realitat manifesta, de la sensitivitat gustativa i olfactiva. En una paraula, el de fer possible que encara ara fantasiegi amb la textura suavíssima d’aquella carxofa i amb els aromes torrats d’aquella tomàtiga mesclant-se amb el gust invencible d’un all tallucat. Només hi val una paraula: gràcies.

2 thoughts on “Carxofes al forn

Add yours

  1. Tractant-se d’un llibre de cuina, que és bàsicament un manual d’instruccions, preparar una recepta seguint les que donam per fer aquestes carxofes al forn és la millor manera de saber si “funciona” o no. Va resultar molt original la presentació.

    Gràcies!

  2. Tot t’ha sortit boníssim: la presentació, l’escrit i les carxofes! Ara n’he sopat i han estat boníssimes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: