Roc Casagran: “Tot és política”


Aquest estiu Roc Casagran i Cesk Freixas han estat a Manacor, convidats per Xítxeros amb Empenta, i ens han mostrat lírica i enginy, llestres d’amor i de batalla. Cap a la llibertat dels Països Catalans. Cap a l’amor permanent i fresc. D’aquella trobada, en va sortir aquesta entrevista, que avui compartesc a L’estenedor per tancar aquest mes de setembre de color verd.

roc-casagran

Amb Cesk Freixas feis un concert-recital molt integrat, en què les cançons i els poemes es mesclen no sols temàticament sinó també formalment. Com va néixer la idea? I com l’heu gestada i feta créixer?

Tenim una manera d’entendre la vida i la cultura molt semblant i ha estat força fàcil. Un dia ens vam trobar i de seguida ens van entrar ganes de tirar endavant un projecte com aquest. La resta ha anat arribant sol.

T’agrada jugar amb les paraules, fer-les sonar, fer-les riure, fer-les protestar. Salvant les distàncies, estaries d’acord que ets més a prop de Pere Quart que de Salvador Espriu, en aquest sentit?

Gràcies, és una floreta. M’agrada molt l’Espriu, però Pere Quart és el referent, sens dubte. M’agrada no prendre’m res gaire seriosament, riure’m del mort i de qui el vetlla, i sí, entre els sentiments i la revolta sempre hem de deixar un petit espai per l’humor.

Transcendència o ironia?

Les dues coses. Però sense ironia no em crec cap transcendència.

Et consideres un poeta líric o de batalla?

M’agrada el mar i la muntanya.

Dónes molt de pes a l’oralitat dels teus versos. Els darrers anys ha canviat, tot això. Durant dècades la poesia s’havia tancat dins ella mateixa, ara surt al carrer…

Fa anys que la poesia està sortint de la torre d’ivori, i això és bo. Cal trencar parets, sortir del ghetto, i com més siguem… millor. Una de les intencions d’aquest espectacle que fem amb el Cesk és justament aquesta.

Heu fet una setmaneta a Mallorca i rodau amb el vostre concert recital per tot el país. Com vius, i com creus que heu de viure des del Principat, l’agressió continuada dels governants d’aquí i del País Valencià contra la nostra llengua i la nostra cultura?

Tinc la sensació que el govern espanyol ja dóna per perdut el Principat, i que està començant a treballar el terreny per eradicar la catalanitat dels territoris que, en un primer moment, continuaran sent dins l’estat espanyol. M’agradaria que els catalans de TOT el país es sentissin aquests gestos com a agressions pròpies.

En un altre nivell, hi ha també el difícil encaix del País Valencià i les Illes Balears dins el marc de Països Catalans. Sense anar més lluny, una entitat tan marcada políticament i nacionalment com l’ANC, va rebutjar, des de la base, la constitució de l’ANC a Mallorca. Com ho veus?

A la meva nació hi ha unes quantes illes, d’això no en tinc cap dubte. És un tacticisme que no comprenc en absolut. És evident que el procés d’independència serà per fases i que cada territori té el seu ritme, però claudicar a les primeres de canvi em sembla un error.

Què passarà amb els mallorquins, i sobretot amb els mallorquins nacionalment conscients, quan el Principat sigui independent?

Em llenço a la piscina: abans de vint anys les Illes Balears demanaran de confederar-se amb Catalunya.

Les teves lletres són de batalla. Creus en la literatura social, activista políticament, o és que la política és indestriable de la vida mateixa?

Tot és política. I m’agrada que en els meus textos s’hi noti aquesta consciència.

Ets molt actiu a les xarxes socials, sobretot amb el Twitter, però també al Facebook. Hi ha postures més esnobs que les rebutgen. D’altres de més pragmàtiques, les veneren. Per què hi prens part, tu? La xarxa ens pot prendre la vida real? O simplement la complementa?

Per a mi les xarxes socials tenen diverses funcions: divertiment, informació i autobombo. Sense les xarxes socials, als que no som mediàtics ens costaria molt més arribar al públic.

Podeu llegir altres escrits meus a La gafa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: