Com un far enmig de l’asfalt (NYC i Virgínia, VII)


P1120288

Avui volem anar de botigues i ens deixam perdre pels carrers més cèntrics de la ciutat. Tornam a Union Square, i al Flatiron, ens perdem sense frisar per dins les botigues, però tampoc sense comprar-hi res més que una mica de roba. Tot és car, foc, de vegades.

Els carrers bullen d’activitat, les sirenes dels bombers, quan no són tan urgents, sonen com un moix malalt que es queixa. Als carrers uns fumerals pintats de blanc i vermell com un far enmig de l’asfalt, treuen fum com si una activitat combustible frenètica es desenvolupàs a les clavegueres. Les escales d’incendis a les façanes ens recorden les pel·lícules americanes i les grans evasions de lladres i gàngsters, tot escapant de l’encalç de la policia.

Altra vegada sense cercar-lo, el menjar. En una cruïlla de Broadway, estretes com a sardines dins una llauna acabada d’encetar, paradetes de tota casta ofereixen l’aliment de carrer que ens farà de dinar. El dia, i el temps, sempre rabent, ens comença a curtejar i ens queda Harlem per veure. Ni l’esma de les cametes podria menar-nos-hi i decidim enfilar-nos a la segona planta d’un bus turístic. Sí, passa res? Sí que passa, que hi tenim un guia que ens explica coses que ens agraden i curiositats que ens vénen de nou. Passam per davant l’edifici Dakota, la residència de John Lennon, al portal de la qual David Chapman acabà amb la vida del beatle més genial. El nostre guia, amb una capacitat prou elevada de riure’s de si mateix i també dels mites americans de la ciutat, no aconsegueix eludir els tòpics: “Aquí viu Dustin Hoffmann, i aquí Madonna, i aquí M. J. Fox, i aquí Denzel Washington”. També ens avisa que l’edifici d’Apple és el més visitat de la ciutat (què deu cobrar per dir això?), més que l’Empire State, que rep dues mil visites cada hora. Ens explica que Broadway és el carrer més llarg de la ciutat, que la travessa transversalment i que era, ja una antiga camada índia, com indi és també l’origen del topònim Manhattan, que vol dir terra de turons. Circulam per Morning Side, barriada habitada per gent de classe treballadora i origen molt divers, com ara coreans o sud-americans.

Els edificis que alberguen seus bancàries estan tallats tots pel mateix patró: neoclassicisme del segle XIX. I parlant d’arquitectura, descobrim també que la catedral de Saint John Divine és la gòtica més grossa del món, incompleta, però. Té capacitat per a més de 10.000 persones i és aquí, per exemple, on es feren els oficis religiosos per les víctimes de l’atemptat de les torres bessones.

Ens confirma també, el nostre guia, el que ja sabíem de les lliçons del doctor en metrologia: el metro de Nova York es va crear el 1904 i és el més llarg del món.

I ja som a Harlem, la capital del jazz i de l’espectacle dels anys vint, amb el Cotton Club i amb actuacions periòdiques de Duke Ellington. I també el barri on ningú volia viure perquè també era la capital del crim i la inseguretat, de les drogues també. Avui, en canvi, els rics vénen a viure a Harlem i encareixen els preus dels pisos i les cases i els apartaments, i els pobres que hi vivien n’han de fugir perquè no poden pagar rendes tan altes.

De tornada a Times Square, passam també per can Ricky Martin i ca na Beyonce, i per davant el Carnegay Hall, on actuaren cèlebrement els Beatles. La nostra volta ha acabat i ara tornarem a fer coa, aquesta vegada per sopar al Shake Shack de Union Square. Bona hamburguesa i millors patates. L’hamburguesa vegetariana de na Bel és un xampinyó gegant arrebossat.

Només ens queda una nit a Nova York, cansats però contents, dormirem en la seguretat que ens hi caldrà tornar perquè ja ho haurem de veure la ciutat que tothom veu, i entrarem als clubs, i als teatres i cercarem negrotes que canten amb veus poderoses i comediants genials, i exposicions moderníssimes. La gran ciutat, però, ja n’estam segurs també, cansa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: