“De Guillem d’Efak em fascinen l’eclecticisme, la negritud i la consciència nacional”


El dia que Guillem d’Efak va morir Marcel Pich era un nin. No va poder parlar mai amb ell, ni el veié mai actuar en directe o recitar els seus versos. Però Pich, un home del país i per al país, n’indaga els referents i té clar que el bruixot manacorí és una peça indispensable de l’imaginari col·lectiu. Per això vendrà a presentar demà dijous a Manacor (20:30 h, al teatre) aquest espectacle fet a partir de cançons de l’amo de la Cova del Drac. Us ho voldreu perdre?

marcel pich

Què t’ha motivat de Guillem d’Efak perquè hagis triat les seves cançons per fer aquest muntatge?

El seu eclecticisme, la seva negritud i la seva consciència nacional. El personatge, més enllà de la música, fascina. La gent coneix poc les cançons de Guillem d’Efak i per això aprofit les cançons per treure a la llum el personatge. Si un ho compara amb Ovidi Montllor veu que la gent, en aquest cas, sí que es fixava en les cançons, potser en tenia algunes de més aferradisses. Però no hem d’oblidar que Guillem d’Efak no era sols músic, sinó tot un personatge: compromès, innovador, seductor, un enamorat de la vida, un esperit lliure, en definitiva, una persona admirable.

I com hi arribes?

El vaig començar a descobrir quan començàrem a cantar cançons seves amb Taverners. També, per aproximar-m’hi ha estat clau la biografia que en va fer en Balutxo (Bartomeu Mestre), així com altres referències ja conegudes per intentar conèixer-lo, com ara Projecte d’Efak. Ara bé, jo no m’intent posar a la seva pell, sinó que pretenc mostrar com era ell: un negre que cantava cançons en català i era mallorquí. No ho sé… Vaig escoltar Son Coletes i em va flipar, sincerament.

A l’espectacle hi versiones cançons o també hi té presència la seva poesia?

També. He musicat un trosset d’Erosfera. Cal dir que no ho entenc com un concert, sinó que hi ha un petit guió, perquè intent recuperar el personatge amb comentaris o anècdotes. La música va ser només una petita part de la seva trajectòria.

El muntatge agafa els hits de D’Efak? O en fas una tria més personal?

Faig un mitjo-mitjo. Son Coletes, Adéu Andreu, les faig perquè hi havien de ser, però després en faig d’altres que no eren tan conegudes, com ara “Inventari de tardor” o “Castell d’Iràs i no tornaràs”. Cal tenir en compte també que adaptar Guillem d’Efak a guitarra i veu no és una tasca senzilla, si es té present que les seves cançons anaven carregades d’arranjaments i molt orquestrades.

Quants concerts has fet fins ara?

N’he fet a Perpinyà, a Barcelona i a diferents pobles de Mallorca. Fins ara set. Aquest de Manacor serà el concert central de la gira, que tenc la idea que s’acabi l’any que ve, quan farà vint anys que va morir Guillem d’Efak.

Quin tipus de públic s’hi acosta? Gent jove i curiosa? O gent més gran amb un punt de nostàlgia?

Hi ve gent gran que el va conèixer i que quan acaba el concert venen a dir-me que el coneixien. I també en venen de més joves, curiosos. Més d’un m’ha dit: “Quin personatge més fascinant”.

I ara véns a Manacor a mostrar-nos qui va ser Guillem d’Efak.

Seria molt desitjable que el concert tengués bona acollida. Entenc que la missió és compliada, perquè faig una cosa molt difícil i perquè sé que la gent s’ho mirarà amb lupa. Sigui com sigui, em fa il·lusió fer-ho aquí i en el fons, aquest concert és la meva manera particular de ser manacorí, perquè per a mi Manacor és un referent.

Hi podria haver un disc amb les cançons d’aquest concert?

Ho dubt, perquè és un espectacle molt de directe. Un disc de guitarra i veu podria fer-se mal de digerir. Tot això, però, no vol dir que ho descarti.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: