“La Catalunya independent serà un referent per a la resta del país: hi ha una solució a l’abast, i això és molt poderós”


Francesc Ribera, Titot, (Berga, 1967) és conegut sobretot per ser el líder del grup Brams, però també ha participat en altres projectes com ara Mesclat o Dijous Paella. És també regidor per la CUP al seu poble, Berga, i és qui posa el cos i l’ànima a Josep Maria Cantimplora, un desgraciat cantautor de Rupit que va ser dilluns passat a Can Lliro amb versions de cançons com el “La, la, la”, “Viva España” o “Un ramito de violetas”

Titot

Ets regidor per la CUP, una formació que ha estat comparada amb l’emergent Podemos. Quines diries que són les diferències essencials entre un moviment i l’altre?

Dues de bàsiques, la primera és evident: el marc de referència. Podemos té la intenció de refundar Espanya i la CUP de marxar-ne. A la CUP li pot semblar prou bé que es pretengui reconstituir l’estat espanyol però reneguem del fet que els ciutadans de Catalunya, el País Valencià, Mallorca, Menorca o les Pitiüses hagin d’estar sotmesos a la decisió conjunta de tots els ciutadans de l’estat espanyol. L’altra diferència és que Podemos neix de dalt abaix, de cop, com a èxit d’una idea sorgida en una reunió de mitja dotzena de persones i la CUP neix de la base, com a resultat d’anys de treball al carrer.

La CUP ha ocupat un espai central en el joc de partits entorn de la celebració del 9N. Li podem demanar un paper semblant de cara a les pròximes eleccions plebiscitàries? O sembla que serà més partidària de les llistes separades?

Jo personalment —i la CUP en conjunt— som partidaris de llistes separades. Crec que la unitat s’ha de fer no el dia de les eleccions sinó l’endemà. El dia que toqui trencar les regles de joc amb l’Estat Espanyol. Per mor de l’acumulació de força, sumaran més indecisos tres llistes que no pas una, que cohesionarà els convençuts però apartarà els indecisos.

Esquerra Republicana té seccions a les Illes Balears i al País Valencià, però sembla que a l’hora de parlar de Països Catalans ho fa amb la boca petita. La CUP, per contra, defensa permanentment la nació completa, però no està instal·lada a la resta de territori. Som massa tendres nacionalment, a la perifèria, per poder gaudir d’una formació com aquesta? I d’altra banda, com expliques que l’ANC rebutjàs la creació d’una secció a Mallorca?

Sí, te les puc respondre les dues juntes. I no ssé si sabria fer-ho separades. El regionalisme del Principat és d’una altra casta que el gonellisme o el blaverisme. No és malintencionat, parteix del desconeixement. L’independentisme (és a dir la gent que s’ha de plantejar l’existència dels Països Catalans) ha crescut de manera exponencial en quatre o cinc anys. I reacciona entre el paternalisme i la por a ser titllat d’imperialista. Aquesta gent no ha tingut temps material per fer el mateix recorregut reflexiu que els que portem vint o vint-i-cinc anys en la lluita. Per tant difícilment hagis pogut anar a deu vint-i-cincs d’abril o deu trenta-uns de desembre si fa només tres anys que ets independentisme. Amb tot, jo, més que criticar aquesta gent considero que qui ha de fer autocrítica som els independentistes de vell tall, que no hem estat capaços de posar tot el pòsit reflexiu, d’estudi i de debat d’aquests anys a disposició dels nous independentistes. I aquests han construït la seva nova ideologia amb algunes peces de l’imaginari provincià espanyol. Però insisteixo, la culpa és nostra.

De quina manera creus que ens afectarà als mallorquins la independència del Principat? N’hi ha que ho veuen de manera negativa (increment de la pressió fiscal i lingüística), d’altres, en canvi, ho veuen com l’impuls necessari per despertar l’independentisme a casa nostra.

És del tot versemblant la hipòtesi d’un augment. Com dius de la pressió fiscal i lingüística però això, més enllà de la incomoditat, no deixa de ser un esperó perquè la gent vagi desemmascarant l’estat imperialista. Ara, s’ha d’estar preparat per l’envit, això sí. Però l’envit ha començat, l’estat no ha esperat a que el Principat se segregui. (Lapao, RTVV, TiL) i, de moment, dels seus atacs en treiem més rendiment nosaltres que no pas ells.

Quina creus que ha de ser la relació de la Catalunya independent amb la resta de la nació? Ens sereu un far? Una barca remolcadora? O un llast? I els catalans conscients de la resta de territori, què serem? Catalans a l’exili? Ciutadans catalans? Ciutadans espanyols?

De referent. Quedarà clar que res no és impossible. Hi haurà una solució a l’abast. I això és molt poderós.

A Mallorca hem viscut aquestes darreres setmanes moviments convulsos entre les formacions que haurien de compondre MÉS (PSM, Iniciativa-Verds i Esquerra). També al País Valencià s’han viscut enfrontaments en el si de Compromís. Com ho expliques? Com ho veus? El problema són els partits? O les persones? O totes dues coses?

Crec que se n’ha fet una molt mala gestió, per les dues parts. El de menys és qui tingui raó. D’hòsties n’hi ha a totes les botigues, el problema és si te les fots a l’aparador. Realment m’ha sorprès que les dues parts ho hagin gestionat tan malament. I em sorprèn que setmanes després insisteixin en situar el conflicte en demostrar qui té raó i qui no. Això a la gent que havien il·lusionat no li importa.

Mentrestant, iniciatives com la d’Ona Mediterrània, que miren de trobar espais comuns, conviuen amb la precarietat més absoluta de la visibilitat de mitjans públics com TV3. Els canals de la corporació catalana són a punt de desaparèixer dels nostres televisors.

L’estat demostra punteria. Però amb l’hegemonia comunicativa no han estat capaços de vèncer la lluita ideològica en defensa de l’ensenyament en català, per exemple. Això ens ha de fer creure en els nostres mitjans, per modestos que semblin.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: