Els més llegits del 2014 a L’estenedor


porto cristo

No sabem si veurem cap cel com aquest, dins l’any que avui començam. O sí que ho sabem: com aquest, ben igual, no en veurem d’altra. La instantània ha deixat la imatge morta dins les nostres retines i només serà viva ja dins el record. Els anys sempre passen tan aviat… I mentre miram de mantenir-nos ferms en l’ànsia de mantenir-nos permanentment joves, no podem evitar de girar la mirada enrere i, segons com, no veure el principi del camí, de tan lluny que és.

Aquest any 2014 L’estenedor ha publicat 75 posts, més d’un per setmana, i ha rebut més de 37.000 visites, una mica més que el 2013. El més important, però, és que amb aquestes visites, aquest blog ha superat les 100.000 lectures, que ja és una xifra respectable.

Per això, sense més comentaris, per no fer-vos perdre el temps amb paraules buides, vet aquí el resum d’enguany a L’estenedor

Els més llegits

1. “La vida es veu molt millor si la pintau de color de rosa”: la crònica de la festa del Much 2014. Alguns muchers no pogueren evitar les llàgrimes en llegir-la. Conté una àmplia galeria de fotografies. 1.303 visites.

2. Escorpinejant-nos en minúscules païsses: el perquè de tantes de coses ocorregudes a l’entorn de MÉS, Biel Barceló, David Abril i Joan Lladó. Crònica indignada d’una irresponsabilitat. 1.062 visites.

3. Els capitans de l’armada: enguany ha fet 25 anys que començàrem la carrera. Vaig fer-ne unes lleus i divertides gloses, que han estat del gust dels lectors de L’estenedor. 722 visites.

4. Vull escriure com na Marta Rojals: inevitable crònica de la lectura de Primavera, estiu, etc, de Marta Rojals. Sacsejat per la seva escriptura fresca i generacional, em vaig veure obligat a escriure-la i a escriure-li. Marta Rojals ha estat per a mi el descobriment del 2014. 536 visites.

5. Antonina Canyelles: “Si pogués pegar cops de puny, en pegaria”: entrevista a la poeta palmesana. Tota força, tota temperament, respon a les preguntes amb tatxes, de vegades, amb esponges d’altres. Un interviu de poesia entre els més llegits de L’estenedor. Tota la culpa és de l’ànima de n’Antonina. 349 visites.

6. Prosèlits de la religió de sentir-se diferents en un món d’iguals. Camí de vida de les Nadales. Del Catòlic a Can Lliro. 316 visites.

7. “Mus parteix de l’anècdota real per encendre la metxa de la literatura”: Joan Estelrich ja no és el futur, sinó el present d’aquest Manacor que ens fa bavar de gust. Una entrevista publicada a Cent per Cent entorn de la figura fascinant d’Antoni Mus i la seva obra. 315 visites.

8. Menjaràs, Jaume: poema d’urgència i homenatge a Jaume Sastre, arran de la vaga de fam clamant diàleg al Govern de José Ramón Bauzá. 300 visites.

9. Tu també ho hauries fet: un dia que vas a nedar i t’enamores. 300 visites.

10. Benvinguts a la seducció de la carn i la paraula!: un dels espectacles més divertits que he vist durant aquest any que hem acabat: Cabaret íntim. 293 visites.

Els fills de L’estenedor

La gafa: el blog que he obert a l’AraBalears. Hi ha estat especialment visitat el seguiment de la vaga de docents.

Mil petites morts: es tracta d’un projecte amb intenció de final. Aquest miniblog arreplega els tuits que vaig publicant quotidianament. En arribar a mil se’n clausurarà l’activitat. De moment ja ha superat els 600. És una de les pàgines més visitades de L’estenedor, amb més de 200 lectures.

La vida en un clic: blog de fotografia. Pretenia publicar una fotografia setmanal però al cap de pocs mesos es va interrompre la cadència. Hi vaig penjant fotografies de natura de tant en tant.

Els recomanats

1. Silvamara, cançó natural, sense artificis ni impostures. Les impressions d’un concert ple de poesia.

2. Jordi Llavina: “Vinyoli no es va avenir mai a ser adoptat com a bandera de res”. Entrevista a Jordi Llavina, amb motiu de la seva vinguda a Manacor.

3. Laberint, un cor que raja estels. Sensacional espectacle a càrrec de Marta Barceló i Joan Miquel.

4. Aquí i a la Xina Popular. Una història divertida sobre el meu nom. Basada en fets reals.

5. Sempre tornaràs, Sílvia Pérez Cruz. No em cansaré mai d’escriure sobre aquesta artista prodigiosa.

6. Dels llargs camins: onze homes descalços pel camí de la memòria. La història del batle republicà d’Artà, que morí a l’exili, duita al teatre.

7. Crida de les festes de Sant Jaume de Manacor. Juliol de 2014. Una feina encomanada i feta amb molt de gust. Que molts d’anys, santjaumers!

8. Diari de Pitàgores de vuit mariners de torrent (II). Les aventures d’uns mariners poc experts.

9.“Quan les coses van malament, escric poesia”. El que fa na Mar Rayó sempre agrada. I ella també.

10. “Urpes del temps en una cara plàcida”, el retorn de Jordi Larios. El descobriment d’aquest poeta torbador.

Els enllaços més clicats

1. Gabriel Bibiloni. El mestre, actiu a la web, on manté aquest blog.

2. Tona Pou. El blog de l’activa comunity manager.

3. Plagueta de bord. El blog del poeta, escriptor i dinamitzador mallorquí Biel Mesquida.

4. Jaume Santandreu i Sureda. L’entrada del capellà Collet al món dels blogs i de l’internet.

5. Mallorca encara no està perduda. Blog de fotografia.

6. Bojos per la cuina. El blog de Maria Antònia Sureda i Pere Muntaner. Receptes saboroses i al detall.

7. Card.cat. El web-blog tan actiu de Sant Llorenç.

8. Sóc un rodamón. El blog del lluitador històric Cil Buele.

9. Des de Quíbia. El blog del felanitxista Sebastià Vidal. Mitologia quotidiana.

10. Els dies i les dones. El blog del poeta David Figueres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: